Ant590, on Mar 26 2010, 06:55 AM, said:
At this point, East tells the table that he thinks he overheard the last table talking about this board, and that he heard the result.
"This point" is right after North, the dealer, makes his second call on the auction. IOW, everyone has called at least once. So East must have received his UI sometime between the completion of this board at the previous table, and "this time". Unfortunately, we do not know precisely when that was. Do we need to know? Well, yes and no, I think.
Law 16C1 said:
When a player accidentally receives unauthorized information about a board he is playing or has yet to play
the director should be notified forthwith, preferably by the recipient of the information.
This law clearly applies
whenever this kind of UI is received before the hand in question is completed by the recipient. Now, Law 16C2 tells the TD what to do if he has been called to the table before any call has been made, and 16C3 tells the TD what to do if he has been called to the table after a call has been made.
So no, for purposes of rectification, we don't need to know. Oh, but wait! If we read Law 16C literally, if the miscreant doesn't call the TD when he's supposed to, we can't do anything, because the law actually refers to the time the UI was received, rather than the time the TD was called. Pfui. The director's powers under Laws 81 and 82 clearly give him the power to interpret this law as applying to the time when he was called, at least if that time is before the completion of the board.
16C2 includes the phrase "[the TD] may, before any call has been made
" Now, a call has been made, so at first glance this law can't be applied, but Law 16C
3 says
Quote
If such unauthorized information is received after the first call in the auction has been made and before completion of the play of the board, the director proceeds as in 2c above.
The TD should interpret "such information is received" as "the TD is making his ruling", and apply Law 16C2c, as this law (16C3), so interpreted, requires.
If you don't like this, on ĉsthetic grounds or otherwise, I recommend you lobby your NBO to issue a formal interpretation clarifying things for your country, and at the same time ask them to request the WBFLC to review the law and do the same.
We aren't done yet. If East did not call the TD "forthwith", then he is the cause of all the hullabaloo about interpretation of the Law, and he ought to be taken to task for it. So for that purpose we
do need to know when he actually overheard the other table. If he then delayed calling the TD, he rates a PP at least in the form of a warning. I would be gentle it's likely he was just trying to avoid disturbing a playing director but players need to know, and directors need to make them aware, that calling the TD as required by law takes precedence over consideration for a director who also happens to be playing.