Law 68A said:
tricks is a claim of those tricks.
- it does not state that the contestant making the statement must be the one who wins the specific number of tricks. Thus declarer can say "you'll get one trick" as an alias for "I'll get all but one trick", and a defender should be able to say "my partner gets one trick" or "we get one trick" as a statement of claim.
The situation was that my partner held a master ♣K. I could tell from the plays so far that declarer held all trumps and one club and said as he was running trumps "you have a club left, and [my partner] has the King". Could this be taken as a claim of 1 trick for our side? Most likely it is illegal as my partner could have thrown the ♣K, but thankfully declarer then claimed all but one trick.
Suppose the situation was slightly different: I also knew my partner had all clubs (including the master one) left. Does this change anything? (In this case there's no play for declarer to get all the tricks - though I am rather annoyed that the qualification about plays being "not irrational" from footnote 22 of law 70 was removed (referring to this http://www.ebu.co.uk/publications/Laws%20a...s/2008LAWS.pdf) - surely if declarer claims three tricks with AKx opposite Qx, one defender holding Jxx, he should get all three with no nonsense about him throwing the Q under the A or K).
Another one: suppose the lead is in dummy who has just one card, a club, remaining. Holding the ♣K I forget the ♣A is still out and claim the trick with something like "the last one's mine" when suddenly my partner produces the Ace. Does the fact it was actually my partner who won the trick invalidate the claim?
On a side note, yesterday I showed my cards mis-stating that I would lose two further tricks. Within a second I then realised my mistake and said "no wait, I'm ruffing the ♦K" which was my original intention before I messed up the claim. The laws don't seem to cater for any kind of "instant correction" of a claim like they do with pulling the wrong bid out of the box. Is my corrected claim of losing only one trick valid?
Many thanks,
ahydra

Help
