New to BBO and BBO Tournaments Filling out the CC and dealing with ops
#1
Posted 2009-March-16, 20:25
I'm new to BBO and relatively new to bridge. I classify myself as a beginner and have been in the tournaments with a regular partner and tonight we were asked to fill out a convention card by a TD after we made a bid which was misinterpreted. Not a problem, however, my partner and I are still learning and we decided to start with the SAYC but take out stuff we didn't know how to do, or haven't encountered yet. We made the description "SAYC, simplified."
Will this be enough to satisfy TDs if they are called to the table? Should we disclose anything else to an op in the CC that would clue them in that we are still in the learning process and not to be annoyed if they don't understand what we are doing?
Thanks!
m
#2
Posted 2009-March-16, 21:27
Bottom line is that as long as your card is marked appropriately, and you alert when required and give good explanations of your partnership understandings, you should have no trouble.
Hm. I did have a problem once with a somewhat pedantic player who disliked our (not the same partner as above, a different one) writing "Modern American" on the card, as we were playing a 2/1 response as game forcing. The pedant insisted that we should mark the card as "2/1". So we changed it. No big deal.
You're going to find some players who will be annoyed when they don't understand what you're doing. Usually when they get a bad board in spite of the fact that they can probably expect to get far more good boards than bad from you, over time. Assuming, of course, that they know what they are doing.
As for tv, screw it. You aren't missing anything. -- Ken Berg
Our ultimate goal on defense is to know by trick two or three everyone's hand at the table. -- Mike777
I have come to realise it is futile to expect or hope a regular club game will be run in accordance with the laws. -- Jillybean
#3
Posted 2009-March-16, 21:38
Bridge should be fun!
SHAPE!
"And no matter what methods you play, it is essential, for anyone aspiring to learn to be a good player, to learn the importance of bidding shape properly." (MH)
#4
Posted 2009-March-17, 08:25
Players are not permitted to consult their own system cards during the auction and play, with one exception: players of the declaring side may consult their own system cards during the clarification period. See Law 40B2(
A player is entitled to know what's on his system card. He's just not allowed to refresh his memory with that card.
As for tv, screw it. You aren't missing anything. -- Ken Berg
Our ultimate goal on defense is to know by trick two or three everyone's hand at the table. -- Mike777
I have come to realise it is futile to expect or hope a regular club game will be run in accordance with the laws. -- Jillybean
#5
Posted 2009-March-17, 09:52
You should alert any special agreements you have made with your partner, including carding methods. If you have any problems with irate opponents, do not attempt to argue or explain, just call the tournament director
I would suggest that you ignore this td's request to fill out a convention card until such time as you realy need to.
If you use bbo convention cards then you should untick the option to display explanations of bids your partner has made. I strongly believe that this should be the default setting. You should never be able to see your partner's alerts
Tony
#6
Posted 2009-March-17, 10:07
blackshoe, on Mar 17 2009, 03:25 PM, said:
I am sure you have no problems with pedantic opps
#7
Posted 2009-March-17, 15:55
Old York, on Mar 17 2009, 10:52 AM, said:
A "request" from a TD is similar to one from an Admiral to someone of lower rank. It may be framed as a request, but it's really a directive. And then...
Law 90B said:
[snip]
8. failure to comply promptly with tournament regulations or with instructions of the director.
As for tv, screw it. You aren't missing anything. -- Ken Berg
Our ultimate goal on defense is to know by trick two or three everyone's hand at the table. -- Mike777
I have come to realise it is futile to expect or hope a regular club game will be run in accordance with the laws. -- Jillybean
#8
Posted 2009-March-18, 17:05
jillybean2, on Mar 16 2009, 10:38 PM, said:
Whenever I play in ACBL tourneys, they announce at the start that you MUST post a CC unless you're playing SAYC.
And when you create a CC and associate it with a partner, BBO Flash automatically loads it when you join a tourney with them.
All signs seem to point to the expectation that you'll load a CC in tourneys.
#9
Posted 2009-March-18, 17:36
blackshoe, on Mar 17 2009, 07:25 AM, said:
Players are not permitted to consult their own system cards during the auction and play, with one exception: players of the declaring side may consult their own system cards during the clarification period. See Law 40B2(
A player is entitled to know what's on his system card. He's just not allowed to refresh his memory with that card.
I clearly wasnt clear
If I'd been using this CC in my other thread(s) I would never have bid ♦'s!
Bridge should be fun!
SHAPE!
"And no matter what methods you play, it is essential, for anyone aspiring to learn to be a good player, to learn the importance of bidding shape properly." (MH)
#10
Posted 2009-March-18, 19:49
One of these days, I'm going to have to actually play a game or two on BBO.
As for tv, screw it. You aren't missing anything. -- Ken Berg
Our ultimate goal on defense is to know by trick two or three everyone's hand at the table. -- Mike777
I have come to realise it is futile to expect or hope a regular club game will be run in accordance with the laws. -- Jillybean
#11
Posted 2009-March-18, 22:19
#12
Posted 2009-March-19, 06:06
barmar, on Mar 18 2009, 06:05 PM, said:
This also happens in the Windows version.
#13
Posted 2009-March-19, 13:27
You can also play "SA" - Standard American. That's a class of systems based around what is common in North America, without 2/1 Game Forcing. Thousands do - but nobody online :-). I even played "gadgety SA with 11+-14 NTs" (I guess we could have called it Gadgety Acol + 5cM) for three years. If you do play the variant of SA that is written out on a Yellow Card...
</mode="pedant">
In answer to the opening poster, I would simply label the card "basic SA", do the explanation in the card, and you're safe.
#14
Posted 2009-March-23, 05:43
Old York, on Mar 17 2009, 10:52 AM, said:
I would suggest that you ignore this td's request to fill out a convention card until such time as you realy need to.
Tony
mmm
dont do it with me around tony
#15
Posted 2009-March-23, 05:47
barmar, on Mar 18 2009, 06:05 PM, said:
And when you create a CC and associate it with a partner, BBO Flash automatically loads it when you join a tourney with them.
All signs seem to point to the expectation that you'll load a CC in tourneys.
yup it would seem that BBO prefer you to load your convention card which as Blackshoe says does not happen in the 'Real' world,
However Online you CAN NEVER REVOKE or DO an INSIFFICIENT BID either
#16
Posted 2009-March-23, 08:31
Needless to say, the old fashioned card only gives scant information on opening bids and carding methods, and would not have helped at all in the situation reported by op.
As far as I am aware, online TDs never ask that FD be used, except for unusual methods (Prec, WJ, etc). It is foolish for any TD to expect a novice pair to fill in an FD system card. If this pair have failed to correctly explain a bid etc, then TD should have taken other action and explained why.
Full Disclosure cards are being mis-used by many regular partnerships because they use them as mnemonic aids + alerts are visible to BOTH members of the partnership. I would appreciate if someone could supply the exact WBF laws being broken by this mis-use.
If BBO intended that all alerts could be seen by all players, then alerts which are manually imputted would also be visible?
Tony
#17
Posted 2009-March-23, 08:57
Old York, on Mar 23 2009, 09:31 AM, said:
Easy:
Law40B2b said:
Law40C3a said:
Law73A1 said:
Law73B said:
2. the gravest possible offense is for a partnership to exchange information through prearranged methods of communication other than those sanctioned by these Laws.
As for tv, screw it. You aren't missing anything. -- Ken Berg
Our ultimate goal on defense is to know by trick two or three everyone's hand at the table. -- Mike777
I have come to realise it is futile to expect or hope a regular club game will be run in accordance with the laws. -- Jillybean
#18
Posted 2009-March-23, 09:25
So...
When you click [CONV.] > Options...
Automatically display expanations:-
1/ Of bids you might make
2/ Of bids you have made
3/ Of bids your partner has made
....are all these options unlawful under WBF rules?
see also
http://www.bridgebase.com/help/3/common/te....html?fdoptions
If so (and I strongly suspect it is so), then all these options should be removed as a matter of urgency, and (perhaps) only allowed in partnership bidding rooms or teaching tables
Tony
#19
Posted 2009-March-23, 09:38
Old York, on Mar 23 2009, 02:31 PM, said:
If BBO intended that all alerts could be seen by all players, then alerts which are manually imputted would also be visible?
Tony
BBO provided the FD facility that alerts all players, so it is intentional.
The FD convention card was an early experiment in the search for a solution to the problem of full disclosure. Those who have invested significant time in developing a large FD card will have done so from system notes, so which they are using as an aide-memoire is largely irrelevant as far as I can see.
In serious tournaments I agree that its use is undesirable.
In less serious tournaments, and the general play areas, I think it is helpful. It saves retyping and provides more information than the alert area allows. It speeds up the game.
Paul
(FD file, 313KB)
#20
Posted 2009-March-23, 09:48
Old York, on Mar 23 2009, 03:25 PM, said:
So...
When you click [CONV.] > Options...
Automatically display expanations:-
1/ Of bids you might make
2/ Of bids you have made
3/ Of bids your partner has made
....are all these options unlawful under WBF rules?
see also
http://www.bridgebase.com/help/3/common/te....html?fdoptions
If so (and I strongly suspect it is so), then all these options should be removed as a matter of urgency, and (perhaps) only allowed in partnership bidding rooms or teaching tables
Tony
I don't think this is how it works on BBO. It is a broad church:
- If tournament directors wish to prohibit the use of FD cards, that is acceptable
- If you dislike the opponent's use of FD at your table, then you can ask them to stop (or ask them to leave)
- If you dislike the opponent's use of FD at their table, then you can move to another table
There is choice, embrace it.

Help