Laws/Ethics question?
#1 Guest_Jlall_*
Posted 2007-August-25, 12:58
1C by pard, 1D on my right, 1H by me, 1S on my left, 2H by pard, 2S on my right, 3H by me, pass, and partner thinks for a long time and passes. Now say RHO, some cagey pro, bids 3S. There is a good chance he's doing this because my partner tanked and he's trying to push her to 4H. Am I allowed to use this information when considering doubling RHO? Or would that be taking advantage of UI?
#2
Posted 2007-August-25, 13:02
Interesting situation though, clearly I don't know for sure.
- hrothgar
#3
Posted 2007-August-25, 13:27
Hannie, on Aug 25 2007, 02:02 PM, said:
Interesting situation though, clearly I don't know for sure.
agreed
The point is, I think, that while you are truly using your read of RHO, that read incorporates being aware of partner's tank, which is UI. If you were NOT aware of the tank, then your thought process would be different.
Consider: partner passes in tempo and cagey pro bids 3♠... now, you don't have the 'tank' UI to influence your view of RHO, and hence will make your double based on legally available info only.
Accordingly, it seems to me to be clear that you are allowing knowledge of the tank to influence your call if you double here to stop partner bidding.
Most UI situations depend on primary inferences: you have raised an interesting secondary inference issue
#4
Posted 2007-August-25, 14:58
In the real world I doubt it matters. If your own cards justify a double then it will stand and if your cards do not justify a double I doubt anyone will want to hear your theory about the Fox and the Hen (or Chick). They may believe you, they just won't care.
As a theoretical exercise in ethics, it has its charms.
#5
Posted 2007-August-25, 16:03
#6
Posted 2007-August-25, 16:32
Quote
It doesn't seem to me that acting in this situation is "carefully avoid[ing] taking any advantage".
As for tv, screw it. You aren't missing anything. -- Ken Berg
Our ultimate goal on defense is to know by trick two or three everyone's hand at the table. -- Mike777
I have come to realise it is futile to expect or hope a regular club game will be run in accordance with the laws. -- Jillybean
#7
Posted 2007-August-25, 17:54
Law 16 requires me to avoid any action that might be suggested by the UI that I received from my partner. But it does not require me to ignore the UI and pretend that opps have not noticed the UI. Clearly opps have noticed the UI, and maybe used it in their decision process. If I ignore that factor, I cannot fully understand their decisions.
So clearly knowing that opps know about the UI must be allowed.
However, in the present case, the UI suggests both double and 4!H. Therefore, I can only double if pass would be no logical alternative. So regardless of what I think about RHO's reasoning for the 3♠bid, if I do not have a clear double over 3♠, I cannot double. But if my ♠ holding is so nice that pass is no LA, then nothing can stop my double.
Karl
#8 Guest_Jlall_*
Posted 2007-August-25, 17:59
mink, on Aug 25 2007, 06:54 PM, said:
I disagree with this statement. Partner is very likely something like 6-4 when they think of bidding 4H in this auction (assuming theyre not a novice thinking with a random maximum). I mean to bid game when partner didn't invite partner must be shapely. Yet they didn't jump the round before, so they are light in the way of HCP. With a 6-4 11 count it is worrisome that we may have an 18 point game or so when partner bids 3H because he too probably has some extra shape, so that is when you think about bidding in this auction. That being said, a double is not only not suggested, it's discouraged. So one might even argue that if double is a logical alternative I must double.
My actual hand for instance was Q987 JTxxx Kxxx ----. Anyways, I did double, we beat them 2 but were cold for 4H (which partner would likely have bid had I passed), partner did have the expected hand type.
#9
Posted 2007-August-25, 18:12
mink, on Aug 25 2007, 06:54 PM, said:
The laws say completely the opposite in the case of UI. If partner noticeably hesitates, the opponents are entitled to that information but I am not.
Judging from the result of 3♠X-2 or 4♥= it would seem the pro was not so cagey after all.
#10
Posted 2007-August-26, 04:16
Any action you take now should be based on a fluent auction.
#11
Posted 2007-August-26, 12:20
Free, on Aug 26 2007, 02:16 AM, said:
Any action you take now should be based on a fluent auction.
But if our RHO tanked before bidding wouldn't it be AI?
Pard's UI would seem to take precedent over RHO's AI however.
#12
Posted 2007-August-26, 12:46
#13
Posted 2007-August-29, 16:06
mink, on Aug 25 2007, 06:54 PM, said:
That principle only refers to the opponents' agreements and partnership understandings, i.e. secrets that are shared within their partnership.
The Law is pretty clear that tempo changes are AI to the opponents (but they take advantage of it at their own risk) but UI to partner.
#14
Posted 2007-September-04, 09:43
wyman, on 2012-May-04, 09:48, said:
rbforster, on 2012-May-20, 21:04, said:
My YouTube Channel
#15
Posted 2007-September-04, 10:57
Wat if you jsut had to go to toilet in a hurry after 3♥ for some reason.
When you come back RHO bids 3♠
Can you take into account that he MIGHT have did it based on your partner thinking?.
#16
Posted 2007-September-04, 12:04
Should your partner alert your leaving to go to the toilet, announcing that you always go to the toilet in competitive auctions so as to avoid ethical problems caused by hesitations while you are away from the table?

Help
