"for cause" What the hell does this mean?
#1
Posted 2010-March-27, 16:49
"to waive rectification for cause, in his discretion, upon the request of
the non-offending side."
What is meant in this law by the qualification "for cause"?
I believe that the USA currently hold only the World Championship For People Who Still Bid Like Your Auntie Gladys - dburn
dunno how to play 4 card majors - JLOGIC
True but I know Standard American and what better reason could I have for playing Precision? - Hideous Hog
Bidding is an estimation of probabilities SJ Simon
#2
Posted 2010-March-27, 16:58
#3
Posted 2010-March-27, 17:28
"for couse" is a moreorless "impartial" approach and has nothing to do with mindreading.
#4
Posted 2010-March-27, 18:12
#5
Posted 2010-March-27, 18:25
The case where, for example, a disabled player drops a card, or revokes, because of his disability, would be a good one. There is a legal basis for rectification, the laws do not recognize disabiity as a mitigating factor, but the NOS can ask that the TD waive the penalty under this law.
Note that it is up to the TD, not the players themselves, to grant this waiver.
As for tv, screw it. You aren't missing anything. -- Ken Berg
Our ultimate goal on defense is to know by trick two or three everyone's hand at the table. -- Mike777
I have come to realise it is futile to expect or hope a regular club game will be run in accordance with the laws. -- Jillybean
#6
Posted 2010-March-27, 18:25
"Robin Barker is a mathematician. ... All highly skilled in their respective fields and clearly accomplished bridge players."
#7
Posted 2010-March-27, 18:29
In some legal systems counsel in cases tried by juries may challenge the appointment of any juror either peremptorily (without giving a reason) or "for cause" (giving a reason why the juror is likely to be prejudiced and thus unfit to try the case). There is usually a limit to the number of peremptory challenges, but any number of jurors may be challenged "for cause".
A "for-cause audit" takes place when someone has reason to believe that something dodgy is going on; it is distinct from a regular (say, annual) audit or a random audit.
As used in Law 81, it means that the Director cannot waive a penalty unless he does so "for cause"; he may not waive the penalty just because he feels like doing so, or even just because the non-offending side has asked him to do so. Usually, as Peter says, the "cause" is that the infraction was not bridge-related but a function of a player's temporary or permanent impairment. The Director must bear in mind Law 12B2:
Laws of Duplicate Bridge 2007 said:
And sealed the Law by vote,
It little matters what they thought -
We hang for what they wrote.
#8
Posted 2010-March-27, 22:37
PeterE, on Mar 27 2010, 06:28 PM, said:
"for couse" is a moreorless "impartial" approach and has nothing to do with mindreading.
If that is what it means then it would in effect mean the NOS has the burden of asking for waiving, or asking for accommodating a disabled person. This doesn't make sense to me, a disabled person should be accommodated with reasonable assistance without the NOS side asking.
#9
Posted 2010-March-28, 07:26
RMB1, on Mar 27 2010, 07:25 PM, said:
Since when? And there is a lead out of tense there.
#10
Posted 2010-March-28, 07:32
As for tv, screw it. You aren't missing anything. -- Ken Berg
Our ultimate goal on defense is to know by trick two or three everyone's hand at the table. -- Mike777
I have come to realise it is futile to expect or hope a regular club game will be run in accordance with the laws. -- Jillybean
#11
Posted 2010-March-28, 12:19
Merseyside England UK
EBL TD
Currently at home
Visiting IBLF from time to time
<webjak666@gmail.com>
#12
Posted 2010-March-28, 12:29
bluejak, on Mar 28 2010, 01:19 PM, said:
Still, it is the NOS that has to request the waiver, according to how the law is written. Right?
#13
Posted 2010-March-28, 12:57
Merseyside England UK
EBL TD
Currently at home
Visiting IBLF from time to time
<webjak666@gmail.com>
#14
Posted 2010-March-28, 13:45
bluejak, on Mar 28 2010, 01:57 PM, said:
Law 91B reads:
Laws of Duplicate Bridge 2007 said:
The phrase "for cause" does not appear elsewhere in the Laws, and as with Law 81, its use here indicates that the Director needs a sound reason to disqualify a contestant.
I imagine that the Director could instruct a non-offending side to waive a penalty, and if they refused, apply a procedural penalty under Law 90B8 that would have the same net effect on the scores as if the original penalty had been waived. One rather hopes that such extreme measures will never be necessary, however.
And sealed the Law by vote,
It little matters what they thought -
We hang for what they wrote.
#15
Posted 2010-March-28, 14:16
dburn, on Mar 28 2010, 02:45 PM, said:
bluejak, on Mar 28 2010, 01:57 PM, said:
Law 91B reads:
Laws of Duplicate Bridge 2007 said:
The phrase "for cause" does not appear elsewhere in the Laws, and as with Law 81, its use here indicates that the Director needs a sound reason to disqualify a contestant.
I imagine that the Director could instruct a non-offending side to waive a penalty, and if they refused, apply a procedural penalty under Law 90B8 that would have the same net effect on the scores as if the original penalty had been waived. One rather hopes that such extreme measures will never be necessary, however.
But, as the Law is written, NOS must request it.
I see nowhere in the laws that TD has the right to instruct, let alone insist that a NOS waive a penalty or rectification. I agree it would be crass not to ask, in case of severely disabled player or a bumping waitress for example. But it is a slippery slope to read something into the laws that is actually not there.

Help
