More precise meaning? L27B1(b) - EBU
#1
Posted 2009-October-10, 10:21
1♥ - (2♣) - 1♠
Would you allow the 1♠ bid to be replaced with a negative double under the new WBF guidance to use a liberal interpretation of L27B1b? Would it have fulfilled the stricter requirements of a literal interpretation?
London UK
#2
Posted 2009-October-10, 10:53
If their negative double promises both unbid suits, then the meaning is not the same (two suits instead of one), or the Dbl could be made with only three spades in goodish hands that have no other calls available in this auction, then the meaning is not the same (does not always promise spades), and I would not allow it.
#3
Posted 2009-October-10, 12:18
This is more interesting under the 'literal' interpretation, and I've have to find out more about their system. I'm looking for hands that would not respond 1S to 1H, but would make a negative double of 2C.
- Some people with a 4324 distribution (ish) and game forcing values like to respond 2C to 1H, either as a game forcing relay or as a natural 2/1 FG. If that's their style, then the 1S response to 1H denies that hand, but a negative double doesn't.
- Some people playing forcing NT respond 1NT to 1H with 4-3 in the majors and invitational values, but would double 2C on the same hand (rather than e.g. cueing 3C).
- Some people play a 3NT response to 1H as any 4333 with 12-15 points. Without a club stop this hand may want to double a 2C opening instead.
- I bet some people would double 2C on KQx Kx Qxxx Jxxx (I wouldn't)
All this goes to show how impossible it is to make a sensible ruling under the literal interpretation. But we knew that already.
#4
Posted 2009-October-10, 16:43
#5
Posted 2009-October-10, 19:25
Do you not think it would be more sensible to find out how this pair plays it rather than make assumptions based on how a particular area of country plays it?
As for the strength, if the negative double shows 8+ and the original bid shows 5+ then that is fine: we can allow the replacement based on strength.
Merseyside England UK
EBL TD
Currently at home
Visiting IBLF from time to time
<webjak666@gmail.com>
#6
Posted 2009-October-11, 04:48
Law 27B1b said:
Quote
The wording of this Law is very clear and leaves very little scope for "liberal interpretation". The guidance currently on the EBU website explains the meaning of Law 27B1b quite well:
Quote
#7
Posted 2009-October-11, 04:49
jeremy69, on Oct 10 2009, 11:43 PM, said:
The values part is probably irrelevant, unless you think that the take-out double has a wider range than a 1S bid - most people would say it's narrower, so that part of the definition is 'more precise' in any case.
To my mind it comes down to how often the doubler would not have four spades, which is really a function of their detailed systemic agreements. For example, what would 2NT mean? If it shows a 4-card heart raise, it means that responder may have to double with a natural 2NT bid.
#8
Posted 2009-October-11, 12:13
Quote
Here is England but then you knew that. In my experience the higher you go the less it guarantees 4 of the OM. You hold
♠ AQx
♥ xx
♦ KQxx
♣ xxxx
Are you going to bid 2D or x? (or something else).
I agree that if the double is a card carrying promise of 4S and so is the double at the one level thereis much more reason to allow it.
#9
Posted 2009-October-11, 12:27
I told the insufficient-bidder's LHO that she had the option to accept the insufficient bid, and that if she didn't then the three options of L27 would apply. The insufficient-bidder seemed a bit uncertain, so I took her away from the table, where she told me that she didn't have a suitable hand to bid 2♠ and couldn't make a negative double because her husband doesn't play those. It seemed as though she was going to be left with barring her partner whatever she did... but then LHO came to her rescue by accepting the insufficient 1♠
So I still haven't had a single L27B1b correction to a negative double - I've had very few L27B1b rulings at all, and those I have had have either been ace-asking auctions or a negative response to a strong club.
London UK
#10
Posted 2009-October-14, 17:26
jallerton, on Oct 11 2009, 05:48 AM, said:
Quote
Yes, I am confused as well. I - and seemingly others on here - are aware of subsequent advice from the WBFLC to interpret "the same meaning" as "nearly the same meaning". But I confess that I no longer have that release. I think there was a thread on the old site - perhaps someone has a link.
#12
Posted 2009-October-15, 14:58
lamford, on Oct 14 2009, 06:26 PM, said:
jallerton, on Oct 11 2009, 05:48 AM, said:
Quote
Yes, I am confused as well. I - and seemingly others on here - are aware of subsequent advice from the WBFLC to interpret "the same meaning" as "nearly the same meaning". But I confess that I no longer have that release. I think there was a thread on the old site - perhaps someone has a link.
See WBF-LC Meeting Minutes from Beijing, bottom of page 2.
Apparently, the WBF-LC have worked out that the wording of the Law does not at all behave as intended, but they have no solution to the problem.
#13
Posted 2009-October-15, 18:13
I think I saw an EBU release stemming from those minutes where examples were given where the corrected bid would be made by a hand which would not make the disallowed bid and these were permitted. I recall one example (maybe not from that release) being something like 1D - (1S) - 1H with double being a permitted substituted bid. Someone who responds 1H to 1D with xxxxx KQxx Jx xx would need their head examined.
jallerton's (and jeremy's by inference) seeming view that this liberal interpretation of the law is in clear contravention of its wording has considerable logic.
#14
Posted 2009-October-15, 19:13
duschek, on Oct 15 2009, 09:58 PM, said:
They may not have ...........
Merseyside England UK
EBL TD
Currently at home
Visiting IBLF from time to time
<webjak666@gmail.com>

Help
